Nieuws

09 February 2024


Nieuw domein: Bachelet-Monnot

In 2005 richtten Marc en Alex Bachelet Domaine Bachelet-Monnot op uit de samenvoeging van de wijngaarden van hun vader en hun oom.
De grootvader van Marc en Alex was wijnbouwer en creëerde Domaine Bernard Bachelet et Fils in Chassagne-Montrachet. Hun vader, Jean-François Bachelet, heeft zijn hele leven op dit domein gewerkt. Jean-François was ook een van de belangrijkste pleitbezorgers van de AOC-status van Maranges. Voor 1989 werd de wijn verkocht als Côte de Beaune Villages.

De twee broers begonnen met 10 hectare maar bewerken nu iets meer dan 24 hectaren. Het is een mix van wijngaarden die in familiebezit zijn en wijngaarden die op lange termijn gehuurd worden.

In zo vaak vergeten appellations als Maranges en Santenay is het fascinerend om te zien wat deze getalenteerde broers keer op keer weten te realiseren.
24 December 2023

Pierrick Bouley ›


nieuw domein: Pierrick Bouley

“I am a vigneron first and foremost, a winegrower more than a winemaker."

Pierrick Bouley is de zesde generatie van de familie Bouley die leiding geeft aan het landgoed, dat oorspronkelijk bekend stond als R&P BOULEY. In 2009 begon hij fulltime op het landgoed te werken en in 2014 nam hij het stokje over van zijn ouders. De meeste wijnstokken op dit landgoed zijn oud (gemiddeld ongeveer 50 jaar oud) en zijn verdeeld over 9 hectare en 41 percelen.

Pierrick verandert geleidelijk de manier waarop hij zijn wijnstokken bewerkt, waarbij hij een meer “organische” en “natuurlijke” aanpak hanteert, geïnspireerd door biodynamische principes. Het landgoed schakelt nu over op biologische landbouw, waarbij de wijnoogst uit 2023 de eerste is die gecertificeerd is.

Om de bodemverdichting tot een minimum te beperken en de waterafvoer te bevorderen, beperkt Pierrick het aantal tractorpassages in de wijngaarden. Hij gebruikt een zeer oude snoeimethode genaamd “Guyot Poussard” die twee sapstromen bevordert, aan beide zijden van de wijnstok (in plaats van één). Bij mooi weer wordt er niet gewied en worden er bijna geen takken gesnoeid, omdat sinds 2020 100% van de wijnstokken voorzien is van traliewerk. Voor behandelingen worden uitsluitend contactproducten gebruikt in combinatie met planten. Er worden geen insecticiden, onkruidverdelgers of anti-rotmiddelen toegepast. Rigoureuze ontknoping, drastische selectie van de druiven, de opbrengsten worden op natuurlijke wijze gereguleerd dankzij de leeftijd van de wijnstokken. Pierrick houdt van elegante wijnen, fijn maar relatief krachtig die lang nazinderen in de mond.

Ontdek hier de wijnen van Pierrick Bouley

06 October 2023


Najaarsprimeur De Windmolen

Tijdens ons verblijf in Bourgogne bezochten we eveneens 18 andere domeinen en we kunnen concluderen dat iedereen bijzonder tevreden was met de eerste resultaten. Zeker over de witte wijnen zijn onze producenten in de Côte de Beaune bijzonder lovend. De wijnen zijn intens en krachtig, maar met de nodige fraîcheur. Rood was minder evident en de geoogste druiven dienden rigoureus geselecteerd te worden, maar zij die secuur hebben getrieerd, zullen prachtige, 'old school' Bourgognes vinifiëren.

But first things first. Eerst moeten we nog de laatste 2021s lanceren en volgend jaar is het de beurt aan het wijnjaar 2022, dat eveneens geboekstaafd staat als een bijzonder mooie jaargang in Bourgogne. Als kleine teaser kunnen we al aankondigen dat er enkele nieuwe domeinen zullen worden toegevoegd aan onze selectie van De Windmolen. Stay tuned!

 

lees hier meer over de najaarsprimeur

06 October 2023


Openflessendagen De Windmolen & Stappato

Openflessendagen De Windmolen & Stappato

Voor de eerste keer sinds onze jubileumdegustatie in juni 2022 naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van Stappato en het 5-jarig bestaan van De Windmolen organiseren we opnieuw een degustatieweekend. We lanceren een paar nieuwe domeinen en laten nieuwe jaartallen op jullie los.

De Openflessendagen in samenwerking met Stappato vinden plaats in onze gebouwen te Eke. Op zaterdag 18 november en zondag 19 november 2023 kunnen jullie van 14u tot en met 19u doorlopend komen degusteren. In totaliteit zullen er een 60-tal wijnen te proeven zijn.

De kostprijs bedraagt 20 euro per persoon, inclusief een Spiegelau degustatieglas en een hapje van ’t Verschil on wheels. Inschrijven kan reeds via onderstaande link. Op de webpagina zullen jullie ook enkele weken voordien de volledige prijslijst kunnen terugvinden.

-- schrijf u hier in -- 

08 August 2023


Najaarsproeverij De Windmolen

Graag geven we al de data mee voor onze najaarsproeverij. Duid alvast zaterdag 18 en zondag 19 november 2023 aan in uw agenda voor 2 dagen vol proefplezier!

tot dan!

De Windmolen team

02 Juni 2023


Lancering Krug Grand Cuvée eidtion 171ième

Maison Krug lanceert een nieuwe editie van hun uithangbord: de Champagne Grand Cuvée. Elk jaar opnieuw is de recreatie van de Grand Cuvée een nieuwe vertaling van de complexiteit aan diverse percelen die Krug oogst en waarvan ze de diversiteit aan wijnen geduldig laat rijpen in eigen kelder.

Deze 171e editie van Krug Grande Cuvée is een blend van 131 wijnen uit 12 verschillende jaren. De jongste dateert uit 2015 en de oudste uit 2000. De reservewijnen uit de enorme bibliotheek van Krug maken 42% uit van de uiteindelijke blend, waardoor deze editie een zeldzame volheid en rondheid krijgt. Een verblijf van ongeveer zeven jaar in de kelders van het Huis geeft het zijn bijzondere expressie en elegantie. Dit is de 171ste keer dat het huis de droom van stichter Joseph Krug realiseert.

 

klik hier voor de lancering van de edition 171ième

02 Juni 2023


Primeurlancering Château Lafleur 2022

Société Civile de Château Lafleur


In deze periode wordt traditiegetrouw de wereldwijde primeurcampagne van Bordeaux oogstjaar 2022 gelanceerd. Wij zijn verheugd om met De Windmolen ook de nieuwe crus van Château Lafleur te kunnen aanbieden. We hebben ondanks de kleine productie iets ruimere allocaties kunnen bekomen in vergelijking met deze van vorig wijnjaar 2021, al blijven de beschikbare aantallen uiteraard bijzonder klein.

Begin maart zijn we een volledige dag samen geweest met het team van Château Lafleur en de familie Guinaudeau. Tijdens deze bijzonder leerrijke dag hebben we de diverse wijngaarden en zowel de chai in Pomerol als Grand Village bezocht. We kregen eveneens de kans om uitgebreid de verschillende crus te degusteren, inclusief enkele oudere millésimes bij de lunch. De extreme en intense klimaatveranderingen van de afgelopen jaren worden in 2022 opnieuw bevestigd. In deze context van klimaatverandering moet men steeds weer terugvallen op gezond boerenverstand en past men op Lafleur zijn praktijken voortdurend aan. Ondanks de uitzonderlijk warme en droge omstandigheden hebben de wijnstokken en de bodems opnieuw laten zien hoe veerkrachtig ze zijn. Het resultaat is een geweldig wijnjaar dat kracht, complexiteit en elegantie harmonieus samenbrengt.

Neal Martin (Vinous), een van de meest toonaangevende wijnjournalisten, is dan ook lovend over de Château Lafleur 2022: “The 2022 Lafleur was picked from 3 September with the early Merlot and then over the next two weeks. It underwent double sorting in the vineyard and then at reception, aged in 25% new oak. This is bestowed a compelling bouquet, a mixture of red and black fruit, iodine and incense, beautifully defined, maybe more sensual than recent vintages. The palate is blessed with unerring symmetry, a fine thread of acidity, a graphite seam from start to finish and a constant sapidity. Extremely precise and ineffably persistent, this is an intellectual and delicious Lafleur - a lethal combination. Among the best that Baptiste and Julie Guinaudeau have conjured in recent years and that’s a very impressive canon of work. (97-99p)”.

Let wel, de vraag naar deze wijnen is bijzonder groot en de beschikbare aantallen zijn beperkt. Bij diverse crus staan maximum aantallen per klant, maar wij kunnen geenszins beloven dat dit daadwerkelijk mogelijk zal zijn. De verdeling van kleine allocaties is steevast een bijzonder moeilijke oefening, waarbij we zo veel mogelijk liefhebbers proberen tevreden te stellen, al is dit een quasi onmogelijke opdracht. Bedankt voor jullie begrip.

-- ontdek hier het aanbod --

1 2 3 9 Volgende »