Nieuws

13 Mei 2022


Primeurlancering voorjaar 2022

Jammer genoeg zijn de laatste oogstjaren in Bourgogne niet de meest productieve geweest. Overal en al zeker in de Côte de Beaune zijn de geproduceerde volumes eerder gering, wat voor de Bourgogne-liefhebber doodjammer is, want de kwaliteit is nog nooit zo groot geweest. Afgelopen zes maanden reisden we 3 keer af naar onze geliefde regio en waren we bijzonder enthousiast over de 2020s die we mochten proeven. De witte wijnen tonen een enorme spanning en mineraliteit met net een tikkeltje meer aciditeit dan in 2019. De rode wijnen zijn rijk en complex en houden perfect het midden tussen diepgang en proefplezier.

Lucien Le Moine (Mounir Saouma) brengt zijn wijnen steevast een jaar later op de markt dus hier bieden we nog de 2019s aan. Stuk voor stuk zijn dit terroirwijnen met een grote bewaarcapaciteit. Niemand kan de typiciteit van een lieu-dit zo naar boven brengen als Mounir. Vergeet ook zeker zijn fenomenale Châteauneuf-du-Papes niet.

Domaine Paul Pillot blijft een van de sterkhouders in Chassagne-Montrachet, een appellatie die historisch gezien ook bijzondere mooie Pinot Noirs voortbrengt. Thierry Pillot blinkt zowel in wit als rood uit door bijzonder delicate wijnen die al in hun jeugd zeer soepel proeven.

Chanterêves, onder de leiding van Tomoko en Guillaume, is van onder de radar pijlsnel omhoog geschoten in de stratosfeer van de meest hippe domeinen in Bourgogne. Tomoko werkt meticuleus in de wijngaarden en de kelders, zoals je van een Japanse kan verwachten en dat vertaalt zich ook in de wijnen. Dit zijn natuurwijnen, maar in de juiste zin van het woord: zeer precies en geraffineerd.

Domaine Berthaut-Gerbet is uitgegroeid tot een vaste waarde. De sympathieke Amélie maakt zeer fraaie wijnen in Fixin, een appellatie die mede dankzij haar aan een serieuze opmars bezig is. Langs moeders kant heeft ze ook enkele wijngaarden op Vosne-Romanée, waar ze jammer genoeg de productie moet delen met twee tantes. Bijgevolg zijn de beschikbare volumes beperkt.

Jean-Claude Boisset blijft onder toeziend oog van oenoloog Gregory Patriat verbazen. De recente degustatie van oogstjaar 2020 was met voorsprong de meest impressionante proeverij op het domein sinds we vier jaar geleden onze samenwerking opgestart zijn. Je zal diverse nieuwe crus terugvinden, zoals twee lieux-dits uit Puligny-Montrachet, een prachtige Meursault en zelfs een Corton-Charlemagne Grand Cru in wit. In rood is er naast de klassiekers een sublieme Santenay en voor het eerst een Charmes Chambertin Grand Cru.

Domaine Pinson sluit dit select gezelschap in schoonheid af. Als een van de stichtende domeinen in Chablis hebben ze eigen percelen op de belangrijkste terroirs binnen de appellatie. Laat daarbij 2020 een van de spannendste wijnjaren in de regio zijn sinds het alom geprezen 2014. Mis deze toppers niet.

Aarzel niet om deze topwijnen aan te schaffen want zoals jullie weten, is het wijnlandschap in Bourgogne zeer gefragmenteerd, waardoor onze allocaties voor bepaalde cuvées zich beperken tot enkele doosjes voor België. De meeste wijnen zullen dus enkel in primeur aangeboden worden. Wees er snel bij.

klik hier voor het aanbod

13 Mei 2022


De Windmolen 5 ans - Stappato 15 anni

Hieronder vinden jullie meer informatie terug over de lancering van de nieuwe oogstjaren bij diverse topdomeinen uit ons gamma. Daarnaast hadden we jullie graag nog even herinnerd aan onze jubileumdegustatie die binnen een kleine maand plaatsvindt, meer bepaald op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022.

Inschrijven kan nog steeds vanaf nu via de website van Stappato. Je kan doorklikken via de banner op de Home Page of rechtstreeks surfen naar de eventpagina via deze link.

Belangrijk: Voorafinschrijven is een absolute must want er schieten momenteel slechts enkele tientallen plaatsen over op beide dagen. Enkel met een unieke code zal je toegang krijgen tot de proeverij. Ter plekke nog inschrijven en afrekenen zal niet mogelijk zijn.
20 April 2022


Topevent 5 ans De Windmolen & 15 anni Stappato : Inschrijven vanaf nu!

De Windmolen 5 ans - Stappato 15 anni

In 2022 zal er geschiedenis worden geschreven. De Windmolen mag reeds vijf kaarsjes uitblazen en onze zusterfirma Stappato bestaat liefst 15 jaar. Komt daarbij dat de knaldrang bijzonder groot is na 2,5 jaar zonder enig event of degustatie. Redenen genoeg dus om een unieke feesteditie van onze fameuze Openflessendagen uit de grond te stampen. Dit wordt zonder twijfel hét wijnevent van het jaar dat je absoluut niet wil missen!

Topevent 5 ans De Windmolen - 15 anni Stappato

De datum lag al een hele poos vast. Het weekend van zaterdag 11 juni & zondag 12 juni 2022 zullen onze gebouwen in Eke worden omgetoverd tot een heuse wijntempel voor alle liefhebbers van het betere werk uit Frankrijk en Italië. In het ideale scenario zouden er zo veel mogelijk van onze sterkhouders en belangrijkste domeinen bij beide wijnfirma's aanwezig zijn. Daarom zijn we iedereen beginnen uit te nodigen en de uiteindelijke respons is ongezien. Zowat al onze topproducenten tekenen present.

Liefst 39 domeinen zullen persoonlijk aanwezig zijn. De aanwezigheidslijst is impressionant met o.a. Maison Krug, Salon-Delamotte, Château Lafleur, Domaine Y. Clerget en zelfs de meest besproken Bourgogne-producent van het moment, Charles Lachaux. Daarnaast zullen ook grote namen uit het Stappato-assortiment een selectie van hun wijnen voorstellen, waaronder Giacomo Conterno, Roagna, Giuseppe Mascarello, Soldera, Poggio di Sotto, Salvioni en nog vele anderen. Neen, deze unieke degustatie vindt niet plaats in hartje New York of London maar in het landelijke Eke ;o)

Inschrijven via onze website

Vooraf inschrijven voor dit event is een absolute must en de enige manier om jouw ticket voor dit wijnfeest te verzekeren! De toegangsprijs bedraagt 60 euro per persoon per dag. In ruil kan je liefst 125 verschillende topwijnen degusteren, waarvan er diverse referenties reeds volledig uitverkocht zijn. Bovendien zal je al de wijnmakers in hoogsteigen persoon kunnen ontmoeten. Het elegante Spiegelau Defintion Universal wijnglas ter waarde van 14,95 euro mag je overigens gratis naar huis meenemen. Verder voorzien restaurant Terminus met zijn huisbereide charcuterie en ristorante Cucina di Giò met zijn versbereide pasta's voor de nodige culinaire omkadering. Als klap op de vuurpijl zal je tijdens het degustatieweekend kunnen genieten van een korting van 10% op de nog beschikbare wijnen uit de proeflijst.

Inschrijven kan vanaf nu via de website van Stappato. Je kan doorklikken via de banner op de Home Page of rechtstreeks surfen naar de eventpagina via deze link. Het aantal genodigden wordt beperkt tot 300 wijnliefhebbers per dag. Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail van ons met de betalingsformaliteiten en krijg je na betaling een unieke code toegewezen die je op een van de twee dagen toegang zal verlenen tot de degustatie.

Belangrijk: Ter plekke inschrijven zal niet meer mogelijk zijn en zonder voucher met code zal er geen toegang verleend worden. Op deze manier willen voor een vlotte doorgang tijdens het event zorgen en kunnen alle genodigden optimaal genieten van de te degusteren wijnen. Dank voor jullie begrip.

Het aftellen kan beginnen. Wij kijken er alvast enorm naar uit.
 
Vineuze groeten en tot in juni,

Jeroen, Jens, Pieter & Robin

 

 

 

nieuw domein: Les Horées

Catharina Sadde was oorspronkelijk niet van plan om wijnmaker te worden. Ze studeerde gastronomie terwijl ze in restaurants werkte in haar geboortestad Dresden, Duitsland, toen ze werd gebeten door de wijnmicrobe. Ze liep stage bij Schäfer-Fröhlich en vervolgens bij Domaine Chevrot in Bourgogne, waar ze besloot dat dit de regio was waar ze zich echt op wilde richten.

Na het behalen van haar diploma wijnbouw keerde ze terug naar Bourgogne en zette een cv op dat elke aspirant-wijnmaker groen van jaloezie zou maken. Ze werkte bij Domaine de la Romanée-Conti, Drouhin, de Vogüé en Marquis d'Angerville. Al deze domeinen waren pioniers in biodynamische landbouw en Catharina was ervan overtuigd dat dit de manier was waarop zij wilde werken.

Tijdens haar laatste werkplek kreeg ze een klein perceel wijnstokken aangeboden. Dit aanbod werd gevolgd door nog een paar andere en toen ze eenmaal ongeveer 1,3 ha hadden verworven, waagden zij en haar man Guilhelm de sprong en begonnen hun eigen wijndomein.

Catharina is een fanatiek voorstander van natuurlijke, biodynamische landbouw. Alles in de wijngaard gebeurt met de hand. De naam "Les Horées" werd gekozen omdat die verwijst naar oude Griekse feesten tijdens de wisseling van de seizoenen. Alles wat Catharina en Guilhelm doen is er op gericht om wijnen te maken die zo natuurlijk mogelijk zijn, maar ook loepzuiver en met de karakteristieken van de terroir, de reden waarom ze verliefd werd op de Bourgogne.

Ontdek hier de wijnen van Les Horées

http://www.leshorees.com

01 February 2022


Livrables Société Civile du Château Lafleur

In het begin van het jaar zitten we steevast samen met keldermeester Omri Ram en de familie Guinaudeau om de livrables te bespreken. Château Lafleur houdt immers altijd een percentage van zijn wijnen achter voor latere release. Vanwege het grote succes afgelopen jaar hebben we een mooie allocatie toegezegd gekregen met tal van oudere jaargangen en ook diverse magnums. We verwachten alles bij ons in de loop van deze maand samen met de primeurs van oogstjaar 2019. Het overzicht kan je hier terugvinden. Aarzel niet om te informeren naar bepaalde unieke jaargangen.
01 February 2022

Salon ›


Salon S Le Mesnil 2012

Na oogstjaar 2007 en de unieke Caisse Oenothèque met o.a. de legendarische 2008 in magnum was het even wachten op een nieuwe lancering van deze bijzondere Champagne. Liefst drie wijnjaren werd er geen Salon geproduceerd, maar met deze Salon S Le Mesnil 2012 zijn we bij een volgende mijlpaal aanbeland. Bij elke editie hoort een kernwoord. Bij deze 2012 is dit ‘de glimlach’. Wij hebben het genoegen gehad om deze uitzonderlijke Champagne al drie keer te proeven en elke keer weer toverde hij een glimlach op ons gezicht. Dit is zonder twijfel een van de meest impressionante jonge Salons die we tot dusver op het domein geproefd hebben, maar vergis je niet, deze memorabele Champagne kan nog decennia mee. Meer informatie vind je via deze link.

Bij interesse vragen we om een mailtje te sturen naar info@dewindmolen.be en dan mailen we je graag de geldende voorwaarden.

01 February 2022


Grote voorjaarsdegustatie 11 & 12 juni 2022

Samen met onze zusterfirma Stappato, die haar 15-jarig bestaan viert, plannen we midden juni één Groot Degustatieweekend. Op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022 zullen we een 30-tal wijnboeren verwelkomen in Eke. Diverse topdomeinen zullen er persoonlijk hun wijnen presenteren en er zitten eveneens wat nieuwigheden in de pijplijn. De plaatsen voor dit topevent zullen beperkt zijn. Vooraf inschrijven wordt een absolute must. Meer informatie volgt in de komende maanden.
1 2 3 6 Volgende »