Nieuws

Domaine René Bouvier: lancering jaargang 2018

Net als vorig jaar selecteerden we onze absolute favorieten bij Domaine René Bouvier en geven u de kans om hierop in te tekenen. Oogstjaar 2018 was het domein enorm goed gezind. De rendementen waren gemiddeld en het geoogste fruit kenmerkte zich door een mooie fenolische rijpheid. Hierbij speelde de timing van de oogst een grote rol. Bernard wist op het juiste moment alles binnen te halen, waardoor we bij Bouvier in wijnjaar 2018 geen vermoeiende wijnen zien, maar wel precieze wijnen met veel definitie, elegantie en fraîcheur.

Ontdek hier het aanbod van Domaine René Bouvier 2018

05 October 2020

Grande Cuvée › Krug ›


Krug Grand Cuvée Edition 168ième

Krug maakt deel uit van de groep LVMH, maar Olivier Krug is nog steeds nauw betrokken bij de dagdagelijkse leiding. Qua schaal is het Champagnehuis klein gebleven. Het maken van Krug Champagnes is een kunst. Het huis handhaaft zijn expertise en onevenaarbare kwaliteit door te kiezen voor een gelimiteerd aantal flessen productie. Krug’s bijna obsessieve oog voor detail is het belangrijkste kenmerk van hun meesterschap.

Deze Edition 168ième werd samengesteld rond de oogst van 2012, een prachtig jaar met een lage opbrengst als gevolg van de vele meteorologische gebeurtenissen die de regio heeft doorstaan. Om deze laatste creatie te realiseren werden de wijnen van het oogstjaar uit zorgvuldig geselecteerde percelen gemengd met reservewijnen uit 10 andere jaren. De jongste jaargang in deze blend is uiteraard 2012, een topjaar in Champagne tout court. De oudste wijn in de Edition 168ième komt uit het gevleugelde wijnjaar 1996.

Ontdek hier de Grand Cuvée Edition 168ième

Domaine Rene Bouvier: Quelques nouvelles de nos vendanges 2020 …

Les vendanges ont débuté le 25 août. Du jamais vu dans l’histoire du Domaine René Bouvier. Douze belles journées sous un soleil radieux et avec une équipe très efficace. 

Comme il se doit, nous avons attendu la pleine maturité des peaux et des pépins, avec pour résultats des degrés naturels autour de 12.5/13 °C et de beaux taux d’acidité nous offrant un bel équilibre. 

Les fermentations vont durer de 15 à 20 jours en fonction des appellations. Celles-ci se déroulent merveilleusement bien à ce jour, avec des jus sains et aucune déviation aromatique. Les jus présentent de très belles couleurs. 

Nous avons cette année préservé 60 % de grappes entières. 

Les rendements en blanc sont satisfaisants ; en rouge, ils sont plutôt hétérogènes selon les terroirs. Comme vous pouvez vous en douter, cette disparité est principalement due au manque d’eau durant toute la saison.

Tous les ingrédients sont  ainsi réunis pour un grand millésime. 

Lancering 2018 Domaine Arnoux-Lachaux

We zijn enorm verheugd om jullie de nieuwe jaargang van Domaine Arnoux-Lachaux voor te stellen.

Domaine Arnoux-Lachaux

 

Sinds de zesde generatie, Charles Lachaux, de leiding overnam van het familiedomein werd het roer volledig omgegooid. De veranderingen in wijngaard en kelder zijn ongezien. Geïnspireerd door Madame Lalou Bize-Leroy timmert hij verder aan de toekomst en die ziet er op zijn minst gezegd rooskleurig uit. Nu reeds wordt Charles aanzien als een van Bourgogne's grootste talenten en menig wijnrecensent spreekt vol lof over de jonge wijnmaker. Op enkele jaren tijd heeft het domein een bijna cultstatus bereikt en behoren de wijnen tot de meest gezochte in de regio.
Op YouTube staat een interessante video, waar Neal Martin (Vinous) Charles interviewt en polst naar zijn filosofie en werkwijze. Zeker eens doorklikken naar deze link.

De aanpak in de wijngaarden (14ha) is volledig organisch en biodynamisch. De bodem wordt niet bewerkt. Zo creëer je in elke wijngaard een eigen 'ecosysteem' met een enorme biodiversiteit aan planten en insecten als gevolg. Er wordt laat gesnoeid (groene oogst) en daarna krijgen de wijnranken vrij spel. Charles gebruikt een soort eigen Gobelet-systeem, zoals je op de foto's kan zien. Dit systeem is buitengewoon arbeidsintensief en resulteert in 15.000 extra manuren in de wijngaarden. Hierdoor zien de planten er 'gezonder' uit en verkrijg je een grotere blad-fruit ratio. Sommige ranken reiken tot wel vier meter vooraleer ze gebogen worden. Deze aanpak in combinatie met lage rendementen geeft het perfecte fruit om te oogsten.

2018 was genereus in Bourgogne, maar Charles ging tegen deze trend in. Zijn rendementen lagen ongeveer 50% lager dan wat toegelaten is volgens de wijnwetgeving. Een rigoureuze groene oogst in het begin van het seizoen leidde tot lage rendementen (22-28hl/ha voor de Villages, 19-25hl/ha voor de Premiers Crus, 13-20hl/ha Grands Crus). Dit vraagt ontzettend veel mankracht. In 2018 had Arnoux-Lachaux 18 full-time mensen in dienst in de wijngaarden, ongeveer drie keer zo veel dan gebruikelijk. Charles startte op 3 september met de oogst, eerst in Vosne-Romanée, op exact dezelfde dag als Bizot en Leroy, toevallig ook wijnmakers die niet snoeien. Door deze manier van werken is het fruit sneller fenolisch rijp, waardoor er vroeger kan geoogst worden. Dit is belangrijk om gematigde alcoholniveau's te behouden. In 2018 is het hoogste alcoholpercentage 13,2% en al de rest schommelt tussen 12,5% en 13%. Er werd voor elke cuvée 100% met volledige trossen gewerkt. Enkel natuurlijke gisten werden gebruikt zonder toevoeging van sulfieten. Het percentage aan nieuw hout werd verder afgebouwd tot max. 30% voor de Grands Crus. De vinificatie verliep bijzonder snel, gemiddeld 11 dagen tussen oogst en persing.

Het resultaat zijn ragfijne wijnen met ontzettend veel elegantie en fraîcheur. 2018 was een solair jaar en bij diverse wijnboeren hebben we crus geproefd die op het randje van overrijp waren, waardoor de wijnen typiciteit en definitie misten. Niets van dit alles bij Arnoux-Lachaux. Dit zijn van de meest verfijnde wijnen die we afgelopen jaar mochten proeven in Bourgogne.

Ondanks de kleine producties hebben we toch bijzonder mooie allocaties ontvangen voor België. We lanceren de wijnen nu in primeur en de levering zal in september-oktober plaatsvinden. Mis deze unieke wijnen niet!

 

Aanbod Primeur Arnoux-Lachaux 2018

Lancering 2018 Domaine Berthaut-Gerbet

Vorig jaar mochten we reeds het unieke Domaine Berthaut - Gerbet aan jullie voorstellen. Amélie Berthaut behoort tot een groep talentvolle, jonge wijnmakers, die de voorbije jaren de leiding van het familiedomein hebben overgenomen. Amélie brengt met de jaargang 2018 reeds haar zesde millésime op de markt en krijgt terecht veel aandacht voor haar wijnen. Ze is onbetwistbaar charmant maar belangrijker enorm hardwerkend, attent en getalenteerd. Haar overheersende kwaliteit is echter nederigheid. “Bien faire vaut mieux que bien dire.” Dat is het familiecredo. 

2018 was allesbehalve een evidente jaargang om te vinifiëren. Het was een solair jaar, waarbij de start van de oogst en de manier van vinificatie cruciaal bleken voor de finale wijnen. Amélie startte aan de eerder vroege kant en besliste om indien mogelijk 100% volledige trossen te gebruiken tijdens de fermentatie. Het resultaat zijn ragfijne wijnen met ontzettend veel precisie en een zekere lichtvoetigheid, iets wat het wijnjaar ten goede komt. Het risico in 2018 was om te geconcentreerde wijnen te maken, bijna overrijp en met een gebrek aan fraîcheur. Niets van dat alles bij Berthaut-Gerbet. Bien fait, Amélie

27 April 2020

lucien le moine ›


Lancering nieuwe jaartallen Domaine Lucien Le Moine & Clos Saouma

Eigenaar Mounir Saouma heeft een ongelooflijke terroirkennis. Elk bezoek is opnieuw een leerschool in de geologische verschillen tussen de diverse percelen van de Côte d’Or en hoe dit zich vertaalt in de uiteindelijke wijn. Tijdens onze degustatie van de 2017s in de kelder liet Mounir een 40-tal verschillende cuvées proeven. Wij selecteerden onze favorieten. 2017 is een jaar met veel definitie en bewaarpotentieel. Zoals steeds zijn de volumes gelimiteerd.

Vergeet ook Mounir’s wijnen uit Châteauneuf-du-Pape, Clos Saouma, niet. Dit zijn absolute topwijnen met een bijna Bourgondisch karakter. De rode wijnen doen denken aan Grands Crus uit de Côte de Nuits en de witte Châteauneuf-du-Pape Magis is misschien wel de beste op de markt. In blinddegustaties heeft hij zelfs al menig Montrachet Grand Cru verslaan.

Lees snel meer over dit domein en ontdek hun wijnen

18 September 2019


Salon Oenotheque Case Magnum 2008

De visionair, Eugène-Aimé Salon

Het verhaal van Salon is onlosmakelijk verbonden met dat van een baanbrekende visionair, Eugène-Aimé Salon. In het begin van de twintigste eeuw, en volledig vertrekkend van de Champagne-traditie, besloot hij om een unieke wijn te maken gemaakt van één enkele druivensoort, Chardonnay, één enkele cru, Le Mesnil-sur-Oger en één enkel jaar. Door de traditie van verschillende druiven met elkaar te blenden opzij te zetten, koos hij ervoor om de complexiteit van zijn terroir in uitstekende jaren te onthullen en een wijn te creëren die ideaal was voor lange oudering. 

salon 2008 magnumEen eeuw later bewijst Salon opnieuw zijn pioniersgeest. Voor het eerst in zijn geschiedenis wordt Salon 2008 alleen in magnum vervaardigd en dit in een beperkte oplage van maar 8000 magnums.  Deze magnum wordt vergezeld van maar liefst 3 andere jaartallen Salon in een exclusieve houten Oenotheque kist.

Een uniek formaat

2008 was om tal van redenen een uitzonderlijk jaar. Hoewel 2008 de kleinste oogst was die ooit door Salon werd binnengebracht, met slechts 8000 geproduceerde magnums, is het ook een jaargang met een van de hoogste kwaliteit aller tijden, vergelijkbaar met de legendarische jaargang Salon 1982, Salon 1966 en Salon 1928. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze 2008 jaargang deze legendarische jaartallen vlot overstijgen en zijn stempel drukken op de millésimes geproduceerd in de eenentwintigste eeuw .

De wijn alleen in magnums produceren was een voor de hand liggende keuze omdat het het ideale formaat is voor een langzame, delicate rijping. Salon 2008 heeft nu reeds zijn plaats verworven in het Pantheon van de grootste wijnen van de eeuw.

Geen twee jaargangen zijn hetzelfde. Na de zeer kleine oogst van 2008 kwamen drie jaren waarvan de kwaliteit niet aan de verwachtingen van Salon voldeden. De jaargangen 2009, 2010 en 2011 werden overgeslagen. De volgende millésime Salon wordt de 2012, die stilletjes aan het rijpen is in de kelders van het domein.

Vier jaargangen, vier persoonlijkheden

De magnum Salon 2008 wordt zoals eerder aangehaald, gelanceerd in een magistrale houten kist met maar liefst drie andere jaargangen: Salon 2007 (“Light”), Salon 2006 (“Romantic”) en tenslotte de Salon 2004 (“Serenity”)

Bij elkaar gebracht in een ‘single dégorgement’ in januari 2019 zijn de twee flessen van de Salon 2004, twee van de Salon 2006 en twee van de Salon 2007, gelabeld als de "2019 editie", om ze te onderscheiden van eerdere releases.

Salon 2008, a dream

In the glass, Salon 2008 is the epitome of Salon – diaphanous, yellow diamond glinting with green rays; on the nose its aromatic depth is powerfully redolent of the earth, heralding on the palate that sense of balance and structural firmness that will allow the wine to develop its full complexity. There is a driving sense of stone here, a heightened minerality, its chalky acidity first drying then mouthwatering, slender and rapier-fine to the end of time.

Antonio Galloni : 100/100
Drinking window: 2020 - 2058

salon case magnum 2008

Salon 2007, Shining Light

The bubbles are fine, quick : the very essence of Salon 2007 in all its dynamic luminous energy. In the glass, aromas form a moving backdrop, fresh and bright as sunrise : lemon, lime, yuzu, then green apple, a hint of smoked tea and fresh herbs on wet stone. The palate is focused on backbone and purity : this is the terroir of Le Mesnil taking centre stage, displaying its unique rigour and stony imprint.

Antonio Galloni : 97/100
Drinking window: 2019 - 2047

Salon 2006, the romantic

First of all, just wait. Once Salon 2006 has been uncorked, leave it a little while, to breathe, to open out. Then, just look at it: its shimmering golden colour, glinting silver and green. The never-ending bubbles, so tiny, setting free the familiar betwitching scents of Salon in its first flush. Notes of white flowers, citrus zest, lightly toasted brioche. Then the glass fills magically with autumnal tones, fresh hazelnuts, praline, dried apricot, ripe yellow fruits. A romantic of the highest order, Salon 2006 embodies the carefree spirit of youth, tempered by experience. And there lies its true enigma and charm. To know restraint but be generous, to combine lightness with solidity

Antonio Galloni : 96/100
Drinking window: 2019 – 2036

 

Salon 2004, the quiet vintage

Clean and lively on the attack, the wine’s intense freshness and minerality deliver on its aromatic promise – an impressive nose with notes of minerals, gunflint, stones, smoked tea, just a touch of mint. Taut and edgy in the mouth, the wine is all purity and fine acidity. The wine becomes rounder as it airs in the glass, revealing a beautiful vinosity, the curve counter-balancing its acidity to perfection. And on the finish, the merest hint of bitterness, the signature of so many truly great wines.

Antonio Galloni : 97/100
Drinking window: 2020 – 2054