We zijn maar wat blij met deze nieuwe toevoeging.
Het wijnhuis is opgericht door William Kelley, de vijfendertigjarige wijncriticus en hoofdredacteur van The Wine Advocate, en is toegewijd aan het produceren van uitzonderlijke wijnen die het rijke erfgoed en de ongeëvenaarde kwaliteit van de regio belichamen.
Gedreven door zijn passie voor innovatie en exploratie breidde hij in 2021 zijn portfolio uit met Gevrey Chambertin Aux Etelois, Bourgogne Aligoté en een uitzonderlijke Moulin à Vent van 110 jaar oude wijnstokken, die de diversiteit en diepte van het Bourgogne-terroir laten zien. Voortbouwend op dit succes introduceerde hij in 2022 nieuwe benamingen met Chambolle-Musigny Musigny 1er Cru Les Charmes en Meursault Les Narvaux, waarmee hij zijn assortiment uitzonderlijke wijnen verder uitbreidde.
William gelooft dat grootsheid in de details zit. Aan elk aspect van het wijnmaakproces wordt nauwgezet aandacht besteed, van de met de hand aangebrachte etiketten die zijn toewijding aan vakmanschap belichamen tot de delicate was op de flessenhalzen. Op maat gemaakte eiken vaten bieden de perfecte omgeving om onze wijnen te koesteren met een langzame, natuurlijke gisting, zonder toevoegingen.
“I am a vigneron first and foremost, a winegrower more than a winemaker."
Pierrick Bouley is de zesde generatie van de familie Bouley die leiding geeft aan het landgoed, dat oorspronkelijk bekend stond als R&P BOULEY. In 2009 begon hij fulltime op het landgoed te werken en in 2014 nam hij het stokje over van zijn ouders. De meeste wijnstokken op dit landgoed zijn oud (gemiddeld ongeveer 50 jaar oud) en zijn verdeeld over 9 hectare en 41 percelen.
Pierrick verandert geleidelijk de manier waarop hij zijn wijnstokken bewerkt, waarbij hij een meer “organische” en “natuurlijke” aanpak hanteert, geïnspireerd door biodynamische principes. Het landgoed schakelt nu over op biologische landbouw, waarbij de wijnoogst uit 2023 de eerste is die gecertificeerd is.
Om de bodemverdichting tot een minimum te beperken en de waterafvoer te bevorderen, beperkt Pierrick het aantal tractorpassages in de wijngaarden. Hij gebruikt een zeer oude snoeimethode genaamd “Guyot Poussard” die twee sapstromen bevordert, aan beide zijden van de wijnstok (in plaats van één). Bij mooi weer wordt er niet gewied en worden er bijna geen takken gesnoeid, omdat sinds 2020 100% van de wijnstokken voorzien is van traliewerk. Voor behandelingen worden uitsluitend contactproducten gebruikt in combinatie met planten. Er worden geen insecticiden, onkruidverdelgers of anti-rotmiddelen toegepast. Rigoureuze ontknoping, drastische selectie van de druiven, de opbrengsten worden op natuurlijke wijze gereguleerd dankzij de leeftijd van de wijnstokken. Pierrick houdt van elegante wijnen, fijn maar relatief krachtig die lang nazinderen in de mond.
Tijdens ons verblijf in Bourgogne bezochten we eveneens 18 andere domeinen en we kunnen concluderen dat iedereen bijzonder tevreden was met de eerste resultaten. Zeker over de witte wijnen zijn onze producenten in de Côte de Beaune bijzonder lovend. De wijnen zijn intens en krachtig, maar met de nodige fraîcheur. Rood was minder evident en de geoogste druiven dienden rigoureus geselecteerd te worden, maar zij die secuur hebben getrieerd, zullen prachtige, 'old school' Bourgognes vinifiëren.
But first things first. Eerst moeten we nog de laatste 2021s lanceren en volgend jaar is het de beurt aan het wijnjaar 2022, dat eveneens geboekstaafd staat als een bijzonder mooie jaargang in Bourgogne. Als kleine teaser kunnen we al aankondigen dat er enkele nieuwe domeinen zullen worden toegevoegd aan onze selectie van De Windmolen. Stay tuned!
Voor de eerste keer sinds onze jubileumdegustatie in juni 2022 naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van Stappato en het 5-jarig bestaan van De Windmolen organiseren we opnieuw een degustatieweekend. We lanceren een paar nieuwe domeinen en laten nieuwe jaartallen op jullie los.
De Openflessendagen in samenwerking met Stappato vinden plaats in onze gebouwen te Eke. Op zaterdag 18 november en zondag 19 november 2023 kunnen jullie van 14u tot en met 19u doorlopend komen degusteren. In totaliteit zullen er een 60-tal wijnen te proeven zijn.
De kostprijs bedraagt 20 euro per persoon, inclusief een Spiegelau degustatieglas en een hapje van ’t Verschil on wheels. Inschrijven kan reeds via onderstaande link. Op de webpagina zullen jullie ook enkele weken voordien de volledige prijslijst kunnen terugvinden.
-- schrijf u hier in --
Graag geven we al de data mee voor onze najaarsproeverij. Duid alvast zaterdag 18 en zondag 19 november 2023 aan in uw agenda voor 2 dagen vol proefplezier!
tot dan!
De Windmolen team
Maison Krug lanceert een nieuwe editie van hun uithangbord: de Champagne Grand Cuvée. Elk jaar opnieuw is de recreatie van de Grand Cuvée een nieuwe vertaling van de complexiteit aan diverse percelen die Krug oogst en waarvan ze de diversiteit aan wijnen geduldig laat rijpen in eigen kelder.
Deze 171e editie van Krug Grande Cuvée is een blend van 131 wijnen uit 12 verschillende jaren. De jongste dateert uit 2015 en de oudste uit 2000. De reservewijnen uit de enorme bibliotheek van Krug maken 42% uit van de uiteindelijke blend, waardoor deze editie een zeldzame volheid en rondheid krijgt. Een verblijf van ongeveer zeven jaar in de kelders van het Huis geeft het zijn bijzondere expressie en elegantie. Dit is de 171ste keer dat het huis de droom van stichter Joseph Krug realiseert.