Nieuws

06 Mei 2025


Master Class Dom Pérignon & Krug

Als Krug Embassy en enige officiële Krug caviste in België mogen we op dinsdag 3 juni 2025 een uitzonderlijk event hosten bij ons in Eke.

We organiseren samen met Tom Ieven, voormalig Beste Sommelier van België (2018-2019) en momenteel actief bij Maison Colette **, een Master Class rond Champagne & Kazen. Tom schreef samen met Peter Doomen het gelijknamige boek en zal de avond opluisteren.
 
Let op, de plaatsen voor deze unieke Master Class zijn beperkt. We kunnen slechts 24 personen ontvangen. First come first serve !

Meer info vindt u hier


Wees er dus snel bij  en stuur een mailtje naar info@dewindmolen.be

06 Mei 2025


Primeurlancering voorjaar 2025, twee nieuwe domeinen en Master Class Dom Pérignon & Krug

Primeurlancering voorjaar 2025

Het is met groot enthousiasme dat we onze voorjaarsprimeur Champagne & Bourgogne uitsturen. Daarin zal je merken dat er twee nieuwe domeinen het gamma komen versterken en verder tekenen bijna al onze sterkhouders present, telkens met een sublieme line-up.

Qua nieuwe domeinen verwelkomen we in Champagne Dhondt-Grellet en in de Bourgogne Domaine Pierre Vincent.

Dhondt-Grellet is onder Champagne-liefhebbers een naam als een klok. De familie Dhondt komt oorspronkelijk uit Vlaanderen. De grootvader van Adrien kocht in de jaren zeventig enkele hectaren wijngaard. Gelegen in het gehucht Flavigny in de directe nabijheid van de Grand Cru gemeente Cramant breidden vader Eric en zijn vrouw Edith het domein stelselmatig uit tot de zeven hectare van vandaag. In 1986 besloten ze uiteindelijk om geen druiven meer te verkopen. Dit was de start van domein Dhondt-Grellet. Hun focus op landbouw vertaalde zich in eerlijke Champagnes van voorname percelen verspreid over de Côte des Blancs. Het domein begon pas echt aandacht te verwerven toen Adrien in 2012 op 22-jarige leeftijd het domein overnam. Bij deze nieuwe generatie ligt de focus op de wijngaard. Veelal wordt er biologisch gewerkt en de opbrengsten liggen veel lager dan vroeger. De wijnen van Dhondt-Grellet zijn krachtig en intens maar tegelijk heel precies. Adrien Dhondt is zonder enige twijfel een van de toonaangevende producenten van zijn generatie.

Pierre Vincent startte in 2023 naast zijn werk als wijnmaker bij Leflaive een eigen project op samen met twee jeugdvrienden. Domaine Pierre Vincent, niet te verwarren met Domaine Pierre Vincent Girardin uit Meursault, was geboren. Ze namen het Domaine des Terre de Velle aan de rand van Auxey-Duresses over. Op circa 7 hectare produceren ze in totaal 16 micro-cuvées, voornamelijk wit. De kelders zijn niet volgestouwd met veelbelovende Premier en Grand Crus, met de opmerkelijke uitzondering van bijna een halve hectare Corton-Charlemagne. De meeste percelen liggen in bescheidener appellaties en lieux-dits, maar locatie zegt natuurlijk niet alles. Hetgeen Pierre voornamelijk aansprak was de gezegende leeftijd van de wijnstokken met een algemeen gemiddelde van meer dan 50 jaar oud. 2023 is dus de eerste jaargang van deze gloednieuwe structuur en gevinifieerd door Pierre Vincent. Gelukkig werden we in de zomer van 2024 getipt door insiders om snel een afspraak vast te leggen om de wijnen te proeven, want dit zou wel eens de nieuwe ster in de Côte de Beaune kunnen worden. Ondertussen hebben we een paar bezoeken achter de rug en telkens weer zijn we dusdanig onder de indruk van de wijnen. Dit is zonder enige twijfel een van de meest boeiende wijnprojecten die we in Bourgogne in de recente jaren zijn tegengekomen. Wij hopen dat de hype voor deze topwijnen nog even achterwege blijft, maar met het algemene niveau dat Pierre Vincent in zijn eerst oogstjaar bereikt, zal het allicht niet lang duren.

klik hier door naar de volledige versie van de nieuwsbrief

24 April 2025


Dhondt-Grellet

We verwelkomen met veel trots een nieuwe telg in ons assortiment.

Onder Champagne-liefhebbers is Dhondt-Grellet een naam als een klok. De familie Dhondt komt oorspronkelijk uit Vlaanderen. De grootvader van Adrien kocht in de jaren zeventig enkele hectaren wijngaard. Gelegen in het gehucht Flavigny in de directe nabijheid van de Grand Cru gemeente Cramant breidden vader Eric en zijn vrouw Edith het domein stelselmatig uit tot de zeven hectare van vandaag. In 1986 besloten ze uiteindelijk om geen druiven meer te verkopen. Dit was de start van domein Dhondt-Grellet. Hun focus op landbouw vertaalde zich in eerlijke Champagnes van voorname percelen verspreid over de Côte des Blancs. Het domein begon pas echt aandacht te verwerven toen Adrien in 2012 op 22-jarige leeftijd het domein overnam. Bij deze nieuwe generatie ligt de focus op de wijngaard. Veelal wordt er biologisch gewerkt en de opbrengsten liggen veel lager dan vroeger. Alles wordt parcellair gevinifieerd en doorgaans verder gerijpt op houten vaatjes. De Champagnes krijgen een relatief lage dosage (niet meer dan 3g), hetgeen alleen werkt als de kwaliteit van de basiswijnen van een zeer hoog niveau is. De wijnen van Dhondt-Grellet zijn krachtig en intens maar tegelijk heel precies. Adrien Dhondt is zonder enige twijfel een van de toonaangevende producenten van zijn generatie.

 

Ontdek hier de wijnen van Dhondt-Grellet

25 February 2025

Pierre Vincent ›


Nieuw domein: Domaine Pierre Vincent

Alle wijnmakers dromen ervan om hun eigen domein te runnen en hun eigen naam op een etiket te zien staan. Je kunt op het meest prestigieuze adres werken en je hele leven wijden aan de meest gewaardeerde wijngaarden, maar uiteindelijk is het niet van jou.

Als technisch directeur tussen 2006 en 2016 bracht Pierre Vincent Domaine de la Vougeraie naar een hoger niveau voordat hij in 2017 naar Domaine Leflaive verhuisde. Hij was een de certitude op het domein na het overlijden van Anne-Claude Leflaive en de persoon die de reputatie van het domein herstelde na incidenten van voortijdige oxidatie. Tijdens beide periodes was Vincent verantwoordelijk voor een groot aantal verbluffende wijnen. Desondanks, als we het hebben over zijn tijd in Puligny-Montrachet, is het duidelijk dat ondanks het prestige van zijn positie, ongeacht zijn talent en inbreng, Domaine Leflaive altijd over Leflaive zal gaan. Hij begreep dat hij als wijnmaker een minder zichtbare en minder autonome rol achter gérant Brice de la Morandière moest accepteren.

In mei 2023 werd bekend dat Pierre Vincent samen met twee vrienden uit Lyon, Hervé Kratiroff en Eric Versini, Domaine des Terre de Velle aan de rand van Auxey-Duresses had overgenomen. Dit betekent dat Pierre Vincent in 2023 de wijnen maakte op beide domeinen, zoals ook het geval was in 2024. Na de oogst van 2024 nam Pierre Vincent afscheid van Leflaive om zich volledig te richten op Domaine Pierre Vincent.

Het is een klein domein van 7,12 hectare, waarvan 1,46 hectare en fermage; deze produceren echter zo'n 16 micro-cuvées met beperkte productie, voornamelijk wit. De kelders zijn niet volgestouwd met veelbelovende Premier en Grand Crus, met de opmerkelijke uitzondering van bijna een halve hectare Corton-Charlemagne. In plaats daarvan liggen de percelen op bescheidener appellaties en lieux-dits, maar locatie is natuurlijk niet alles. Een aspect dat Vincent aantrok was de gezegende leeftijd van de wijnstokken, met veel meer dan 50 jaar oud. Bovendien is ongeveer 80% Cordon Royat gesnoeid in plaats van Guyot, wat volgens Vincent gunstig is voor de luchtcirculatie.

Ontdek hier de wijnen van Domaine Pierre Vincent

 

21 January 2025


Nieuw domein: Domaine William Kelley

We zijn maar wat blij met deze nieuwe toevoeging.

Het wijnhuis is opgericht door William Kelley, de vijfendertigjarige wijncriticus en hoofdredacteur van The Wine Advocate, en is toegewijd aan het produceren van uitzonderlijke wijnen die het rijke erfgoed en de ongeëvenaarde kwaliteit van de regio belichamen.


Gedreven door zijn passie voor innovatie en exploratie breidde hij in 2021 zijn portfolio uit met Gevrey Chambertin Aux Etelois, Bourgogne Aligoté en een uitzonderlijke Moulin à Vent van 110 jaar oude wijnstokken, die de diversiteit en diepte van het Bourgogne-terroir laten zien. Voortbouwend op dit succes introduceerde hij in 2022 nieuwe benamingen met Chambolle-Musigny Musigny 1er Cru Les Charmes en Meursault Les Narvaux, waarmee hij zijn assortiment uitzonderlijke wijnen verder uitbreidde.

William gelooft dat grootsheid in de details zit. Aan elk aspect van het wijnmaakproces wordt nauwgezet aandacht besteed, van de met de hand aangebrachte etiketten die zijn toewijding aan vakmanschap belichamen tot de delicate was op de flessenhalzen. Op maat gemaakte eiken vaten bieden de perfecte omgeving om onze wijnen te koesteren met een langzame, natuurlijke gisting, zonder toevoegingen.

Ontdek hier de wijnen van Domaine William Kelley

09 February 2024


Nieuw domein: Bachelet-Monnot

In 2005 richtten Marc en Alex Bachelet Domaine Bachelet-Monnot op uit de samenvoeging van de wijngaarden van hun vader en hun oom.
De grootvader van Marc en Alex was wijnbouwer en creëerde Domaine Bernard Bachelet et Fils in Chassagne-Montrachet. Hun vader, Jean-François Bachelet, heeft zijn hele leven op dit domein gewerkt. Jean-François was ook een van de belangrijkste pleitbezorgers van de AOC-status van Maranges. Voor 1989 werd de wijn verkocht als Côte de Beaune Villages.

De twee broers begonnen met 10 hectare maar bewerken nu iets meer dan 24 hectaren. Het is een mix van wijngaarden die in familiebezit zijn en wijngaarden die op lange termijn gehuurd worden.

In zo vaak vergeten appellations als Maranges en Santenay is het fascinerend om te zien wat deze getalenteerde broers keer op keer weten te realiseren.
24 December 2023

Pierrick Bouley ›


nieuw domein: Pierrick Bouley

“I am a vigneron first and foremost, a winegrower more than a winemaker."

Pierrick Bouley is de zesde generatie van de familie Bouley die leiding geeft aan het landgoed, dat oorspronkelijk bekend stond als R&P BOULEY. In 2009 begon hij fulltime op het landgoed te werken en in 2014 nam hij het stokje over van zijn ouders. De meeste wijnstokken op dit landgoed zijn oud (gemiddeld ongeveer 50 jaar oud) en zijn verdeeld over 9 hectare en 41 percelen.

Pierrick verandert geleidelijk de manier waarop hij zijn wijnstokken bewerkt, waarbij hij een meer “organische” en “natuurlijke” aanpak hanteert, geïnspireerd door biodynamische principes. Het landgoed schakelt nu over op biologische landbouw, waarbij de wijnoogst uit 2023 de eerste is die gecertificeerd is.

Om de bodemverdichting tot een minimum te beperken en de waterafvoer te bevorderen, beperkt Pierrick het aantal tractorpassages in de wijngaarden. Hij gebruikt een zeer oude snoeimethode genaamd “Guyot Poussard” die twee sapstromen bevordert, aan beide zijden van de wijnstok (in plaats van één). Bij mooi weer wordt er niet gewied en worden er bijna geen takken gesnoeid, omdat sinds 2020 100% van de wijnstokken voorzien is van traliewerk. Voor behandelingen worden uitsluitend contactproducten gebruikt in combinatie met planten. Er worden geen insecticiden, onkruidverdelgers of anti-rotmiddelen toegepast. Rigoureuze ontknoping, drastische selectie van de druiven, de opbrengsten worden op natuurlijke wijze gereguleerd dankzij de leeftijd van de wijnstokken. Pierrick houdt van elegante wijnen, fijn maar relatief krachtig die lang nazinderen in de mond.

Ontdek hier de wijnen van Pierrick Bouley

1 2 3 9 Volgende »