Primeurlancering voorjaar 2022

Jammer genoeg zijn de laatste oogstjaren in Bourgogne niet de meest productieve geweest. Overal en al zeker in de Côte de Beaune zijn de geproduceerde volumes eerder gering, wat voor de Bourgogne-liefhebber doodjammer is, want de kwaliteit is nog nooit zo groot geweest. Afgelopen zes maanden reisden we 3 keer af naar onze geliefde regio en waren we bijzonder enthousiast over de 2020s die we mochten proeven. De witte wijnen tonen een enorme spanning en mineraliteit met net een tikkeltje meer aciditeit dan in 2019. De rode wijnen zijn rijk en complex en houden perfect het midden tussen diepgang en proefplezier.

Lucien Le Moine (Mounir Saouma) brengt zijn wijnen steevast een jaar later op de markt dus hier bieden we nog de 2019s aan. Stuk voor stuk zijn dit terroirwijnen met een grote bewaarcapaciteit. Niemand kan de typiciteit van een lieu-dit zo naar boven brengen als Mounir. Vergeet ook zeker zijn fenomenale Châteauneuf-du-Papes niet.

Domaine Paul Pillot blijft een van de sterkhouders in Chassagne-Montrachet, een appellatie die historisch gezien ook bijzondere mooie Pinot Noirs voortbrengt. Thierry Pillot blinkt zowel in wit als rood uit door bijzonder delicate wijnen die al in hun jeugd zeer soepel proeven.

Chanterêves, onder de leiding van Tomoko en Guillaume, is van onder de radar pijlsnel omhoog geschoten in de stratosfeer van de meest hippe domeinen in Bourgogne. Tomoko werkt meticuleus in de wijngaarden en de kelders, zoals je van een Japanse kan verwachten en dat vertaalt zich ook in de wijnen. Dit zijn natuurwijnen, maar in de juiste zin van het woord: zeer precies en geraffineerd.

Domaine Berthaut-Gerbet is uitgegroeid tot een vaste waarde. De sympathieke Amélie maakt zeer fraaie wijnen in Fixin, een appellatie die mede dankzij haar aan een serieuze opmars bezig is. Langs moeders kant heeft ze ook enkele wijngaarden op Vosne-Romanée, waar ze jammer genoeg de productie moet delen met twee tantes. Bijgevolg zijn de beschikbare volumes beperkt.

Jean-Claude Boisset blijft onder toeziend oog van oenoloog Gregory Patriat verbazen. De recente degustatie van oogstjaar 2020 was met voorsprong de meest impressionante proeverij op het domein sinds we vier jaar geleden onze samenwerking opgestart zijn. Je zal diverse nieuwe crus terugvinden, zoals twee lieux-dits uit Puligny-Montrachet, een prachtige Meursault en zelfs een Corton-Charlemagne Grand Cru in wit. In rood is er naast de klassiekers een sublieme Santenay en voor het eerst een Charmes Chambertin Grand Cru.

Domaine Pinson sluit dit select gezelschap in schoonheid af. Als een van de stichtende domeinen in Chablis hebben ze eigen percelen op de belangrijkste terroirs binnen de appellatie. Laat daarbij 2020 een van de spannendste wijnjaren in de regio zijn sinds het alom geprezen 2014. Mis deze toppers niet.

Aarzel niet om deze topwijnen aan te schaffen want zoals jullie weten, is het wijnlandschap in Bourgogne zeer gefragmenteerd, waardoor onze allocaties voor bepaalde cuvées zich beperken tot enkele doosjes voor België. De meeste wijnen zullen dus enkel in primeur aangeboden worden. Wees er snel bij.

klik hier voor het aanbod