Nieuws

Lancering Domaine Arnoux-Lachaux 2019

Onder de leiding van wijnmaker Charles Lachaux is het wijnhuis uitgegroeid tot een van de absolute cultdomeinen in Bourgogne. Ondertussen wordt Charles door zowat alle wijnrecensenten wereldwijd bejubeld en krijgt hij lof van menig Bourgogne-liefhebber. Voor ons schrijft het wijnhuis momenteel een van de meest spannende wijnverhalen in Bourgogne. Het spreekt dan ook voor zich dat we alles op de voet volgen. Zo proberen we steeds aanwezig te zijn tijdens de oogst om samen met zijn familie en zijn fantastische equipe de druiven te plukken en de eerste cruciale fases van de fermentatie ‘live’ te kunnen volgen.

De 2019s van Arnoux-Lachaux zijn rijk en complex, maar tegelijkertijd ook geraffineerd en elegant. Ze hebben een lichtvoetigheid en fraîcheur in combinatie met een diepgang die alleen bij de allergrootsten terug te vinden is. Van de Bourgogne Pinot Fin tot en met de diverse Grands Crus, stuk voor stuk zijn het ontzettend boeiende wijnen. Eén voor één tonen ze de typiciteit van de verschillende terroirs en lieux-dits. Wie de ultieme expressie van Pinot Noir zoekt, is hier aan het juiste adres.

Klik hier voor de lancering van Arnoux-Lachaux 2019

Lancering 2018 Domaine Arnoux-Lachaux

We zijn enorm verheugd om jullie de nieuwe jaargang van Domaine Arnoux-Lachaux voor te stellen.

Domaine Arnoux-Lachaux

 

Sinds de zesde generatie, Charles Lachaux, de leiding overnam van het familiedomein werd het roer volledig omgegooid. De veranderingen in wijngaard en kelder zijn ongezien. Geïnspireerd door Madame Lalou Bize-Leroy timmert hij verder aan de toekomst en die ziet er op zijn minst gezegd rooskleurig uit. Nu reeds wordt Charles aanzien als een van Bourgogne's grootste talenten en menig wijnrecensent spreekt vol lof over de jonge wijnmaker. Op enkele jaren tijd heeft het domein een bijna cultstatus bereikt en behoren de wijnen tot de meest gezochte in de regio.
Op YouTube staat een interessante video, waar Neal Martin (Vinous) Charles interviewt en polst naar zijn filosofie en werkwijze. Zeker eens doorklikken naar deze link.

De aanpak in de wijngaarden (14ha) is volledig organisch en biodynamisch. De bodem wordt niet bewerkt. Zo creëer je in elke wijngaard een eigen 'ecosysteem' met een enorme biodiversiteit aan planten en insecten als gevolg. Er wordt laat gesnoeid (groene oogst) en daarna krijgen de wijnranken vrij spel. Charles gebruikt een soort eigen Gobelet-systeem, zoals je op de foto's kan zien. Dit systeem is buitengewoon arbeidsintensief en resulteert in 15.000 extra manuren in de wijngaarden. Hierdoor zien de planten er 'gezonder' uit en verkrijg je een grotere blad-fruit ratio. Sommige ranken reiken tot wel vier meter vooraleer ze gebogen worden. Deze aanpak in combinatie met lage rendementen geeft het perfecte fruit om te oogsten.

2018 was genereus in Bourgogne, maar Charles ging tegen deze trend in. Zijn rendementen lagen ongeveer 50% lager dan wat toegelaten is volgens de wijnwetgeving. Een rigoureuze groene oogst in het begin van het seizoen leidde tot lage rendementen (22-28hl/ha voor de Villages, 19-25hl/ha voor de Premiers Crus, 13-20hl/ha Grands Crus). Dit vraagt ontzettend veel mankracht. In 2018 had Arnoux-Lachaux 18 full-time mensen in dienst in de wijngaarden, ongeveer drie keer zo veel dan gebruikelijk. Charles startte op 3 september met de oogst, eerst in Vosne-Romanée, op exact dezelfde dag als Bizot en Leroy, toevallig ook wijnmakers die niet snoeien. Door deze manier van werken is het fruit sneller fenolisch rijp, waardoor er vroeger kan geoogst worden. Dit is belangrijk om gematigde alcoholniveau's te behouden. In 2018 is het hoogste alcoholpercentage 13,2% en al de rest schommelt tussen 12,5% en 13%. Er werd voor elke cuvée 100% met volledige trossen gewerkt. Enkel natuurlijke gisten werden gebruikt zonder toevoeging van sulfieten. Het percentage aan nieuw hout werd verder afgebouwd tot max. 30% voor de Grands Crus. De vinificatie verliep bijzonder snel, gemiddeld 11 dagen tussen oogst en persing.

Het resultaat zijn ragfijne wijnen met ontzettend veel elegantie en fraîcheur. 2018 was een solair jaar en bij diverse wijnboeren hebben we crus geproefd die op het randje van overrijp waren, waardoor de wijnen typiciteit en definitie misten. Niets van dit alles bij Arnoux-Lachaux. Dit zijn van de meest verfijnde wijnen die we afgelopen jaar mochten proeven in Bourgogne.

Ondanks de kleine producties hebben we toch bijzonder mooie allocaties ontvangen voor België. We lanceren de wijnen nu in primeur en de levering zal in september-oktober plaatsvinden. Mis deze unieke wijnen niet!

 

Aanbod Primeur Arnoux-Lachaux 2018

Nieuw domein: Domaine Arnoux-Lachaux -- Vosne-Romanée

Dit 14.5 hectare groot familiedomein, opgericht in 1858 als Domaine Robert Arnoux, werd in 2008 hernoemd naar Domaine Arnoux-Lachaux. Sinds 2011 werken vader Pascal en zoon Charles (1989) samen op het domein. Vanaf 2012 is Charles verantwoordelijk voor de vinificatie en in 2013 heeft hij ook de wijngaarden onder zijn hoede gekregen.

Een van de grootste inspiratiebronnen van Charles Lachaux is Mme Lalou Bize-Leroy. Dankzij deze hechte vriendschap is Charles er in geslaagd om veel van de door haar gebruikte technieken en gewoontes over te brengen op zijn eigen wijngaarden. Zelf beschrijft Charles zijn benadering als 90% biologisch. Charles, die vindt dat de wijn gemaakt wordt in de wijngaard, benadrukt naast het harde werk in de wijngaard bovenal het teamwork: iedereen werkt zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij. Het is moeilijk om een ​​goed te bouwen team maar als je teamleden hebt die' hartstochtelijk 'zorgen voor de wijngaarden is het essentieel om ze te behouden.

Sinds hij de leiding heeft, heeft Charles het percentage grappes entières verhoogd en het percentage nieuw hout drastisch verminderd.

Als je de stijl van de wijnen van Domaine Arnoux-Lachaux onder de loep neemt, kun je spreken van een traditionele, fruitrijke, rijpe stijl met veel finesse en elegantie. Bijna altijd zijn de tannines zacht en rond. Dit alles is het resultaat van een rigoureuze selectie, het harde labeur in de wijngaarden, geen bovenmatige extractie en lage rendementen. 

Ontdek de wijnen van Domaine Arnoux-Lachaux

http://www.arnoux-lachaux.com 

Nieuw domein: Charles Lachaux -- Vosne-Romannée

Naast het reeds bestaande familiedomein Domaine Arnoux-Lachaux waar Charles sinds 2012 verantwoordelijk is voor vinificatie en sinds 2013 ook de wijngaarden onder zijn hoede heeft gekregen, heeft Charles de tijd en passie gevonden om zijn eigen ding te doen onder zijn eigen naam. Hij heeft alvast zijn start niet gemist. De wijnen zijn impressionant!

Het project onder eigen naam Charles Lachaux (négoce) is gestart vanwege een plot Aligoté in eigendom. Het is geen geheim dat Aligoté in het algemeen al langer minder interessant is vanuit commercieel oogpunt en daarom werd er lange tijd beslist om te druiven te verkopen. Na de Aligoté van domaine d'Auvenay verschillende keren te hebben geproefd, dacht Charles dat het tijd was om te bekijken wat hij met oude stokken Aligoté uit Vosne-Romanée kon bereiken. Hij besloot de aanpak in de wijngaard grondig te veranderen (niet snoeien, kleine opbrengsten ...) om druiven van hoge kwaliteit te bekomen. Dit is hoe het verhaal achter négoce Charles Lachaux is gestart.

Het verschil zit er hem in het feit dat Charles druiven probeert te kopen van gepassioneerde wijnmakers, die anders dan normaal worden gecultiveerd en die een bepaalde wijnbouw toepassen die dicht bij de filosofie van zijn domein staat. Charles geeft de voorkeur aan de manier van werken van de wijnmakers van wie hij de druiven aankoopt, dan wel aan de appellatie. Respect voor plant, bodem en natuur staan telkens centraal.

Ontdek de wijnen van Charles Lachaux