Domaine Arnoux-Lachaux

 

Dit 14.5 hectare groot familiedomein, opgericht in 1858 als Domaine Robert Arnoux, werd in 2008 hernoemd naar Domaine Arnoux-Lachaux. Sinds 2011 werken vader Pascal en zoon Charles (1989) samen op het domein. Vanaf 2012 is Charles verantwoordelijk voor de vinificatie en in 2013 heeft hij ook de wijngaarden onder zijn hoede gekregen.

Een van de grootste inspiratiebronnen van Charles Lachaux is Mme Lalou Bize-Leroy. Dankzij deze hechte vriendschap is Charles er in geslaagd om veel van de door haar gebruikte technieken en gewoontes over te brengen op zijn eigen wijngaarden. Zelf beschrijft Charles zijn benadering als 90% biologisch. Charles, die vindt dat de wijn gemaakt wordt in de wijngaard, benadrukt naast het harde werk in de wijngaard bovenal het teamwork: iedereen werkt zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij. Het is moeilijk om een ​​goed te bouwen team maar als je teamleden hebt die' hartstochtelijk 'zorgen voor de wijngaarden is het essentieel om ze te behouden.

Sinds hij de leiding heeft, heeft Charles het percentage grappes entières verhoogd en het percentage nieuw hout drastisch verminderd.

Als je de stijl van de wijnen van Domaine Arnoux-Lachaux onder de loep neemt, kun je spreken van een traditionele, fruitrijke, rijpe stijl met veel finesse en elegantie. Bijna altijd zijn de tannines zacht en rond. Dit alles is het resultaat van een rigoureuze selectie, het harde labeur in de wijngaarden, geen bovenmatige extractie en lage rendementen. 

Naast deze fabelachtige wijnen maakt Charles sinds jaargang 2018 ook wijnen onder zijn eigen naam (négoce): Charles Lachaux. Ook hier wordt er niks aan het toeval overgelaten en gaat Charles op zoek naar de meest pure expressie van elke appellatie. Ontdek ze hier 

Distributie vanaf oogstjaar 2020

Op vraag van het domein zelf zullen de wijnen van het domein in de toekomst uitsluitend nog aan horeca worden aangeboden. Voor de selectie vertrouwt Charles hierbij op zijn netwerk van trouwe invoerders. Charles wil hiermee bereiken dat zijn wijnen effectief worden geconsumeerd in de juiste setting én door de juiste eindconsument. Zijn wijnen dienen te worden aangeboden aan een correcte prijs, lees een prijs die beduidend lager ligt dan deze op de ‘grijze’ markt. Dat is voor hem de ultieme drijfveer.

U kan de integrale communicatie van Charles hier nalezen.

Hierna kan u de lijst van de geselecteerde horeca zaken terugvinden die de wijnen van Domaine Arnoux-Lachaux aanbieden :

- Zilte***, Antwerpen

- Boury***, Roeselare

- The Jane**, Antwerpen

- L'Air du Temps**, Éghezée

- Bartholomeus**, Heist

- Hof Van Cleve**, Kruisem

- Slagmolen**, Opglabbeek

- Sir Kwinten**, Lennik

- Sans Cravate*, Brugge

- Oak*, Gent

- Sel Gris*, Knokke-Heist

- De Bakermat*, Ninove

- Melchior*, Tienen

- Alter*, Tongeren

- Vin d'Où - Antwerpen

- La Botte, Genk

- Bistro 't Verschil, Gits

- Otoro, Hasselt

- Convento, Leuven

- Brabohoeve, Schilde

- d'Oude Schuur, Sint-Martens-Latem

- Roosenberg, Waasmunster

- Terminus, Watou

- Restaurant Popelier, Gooik

Ontdek de wijnen van Domaine Arnoux-Lachaux

http://www.arnoux-lachaux.com