Lancering 2018 Domaine Arnoux-Lachaux

We zijn enorm verheugd om jullie de nieuwe jaargang van Domaine Arnoux-Lachaux voor te stellen.

Domaine Arnoux-Lachaux

 

Sinds de zesde generatie, Charles Lachaux, de leiding overnam van het familiedomein werd het roer volledig omgegooid. De veranderingen in wijngaard en kelder zijn ongezien. Geïnspireerd door Madame Lalou Bize-Leroy timmert hij verder aan de toekomst en die ziet er op zijn minst gezegd rooskleurig uit. Nu reeds wordt Charles aanzien als een van Bourgogne's grootste talenten en menig wijnrecensent spreekt vol lof over de jonge wijnmaker. Op enkele jaren tijd heeft het domein een bijna cultstatus bereikt en behoren de wijnen tot de meest gezochte in de regio.
Op YouTube staat een interessante video, waar Neal Martin (Vinous) Charles interviewt en polst naar zijn filosofie en werkwijze. Zeker eens doorklikken naar deze link.

De aanpak in de wijngaarden (14ha) is volledig organisch en biodynamisch. De bodem wordt niet bewerkt. Zo creëer je in elke wijngaard een eigen 'ecosysteem' met een enorme biodiversiteit aan planten en insecten als gevolg. Er wordt laat gesnoeid (groene oogst) en daarna krijgen de wijnranken vrij spel. Charles gebruikt een soort eigen Gobelet-systeem, zoals je op de foto's kan zien. Dit systeem is buitengewoon arbeidsintensief en resulteert in 15.000 extra manuren in de wijngaarden. Hierdoor zien de planten er 'gezonder' uit en verkrijg je een grotere blad-fruit ratio. Sommige ranken reiken tot wel vier meter vooraleer ze gebogen worden. Deze aanpak in combinatie met lage rendementen geeft het perfecte fruit om te oogsten.

2018 was genereus in Bourgogne, maar Charles ging tegen deze trend in. Zijn rendementen lagen ongeveer 50% lager dan wat toegelaten is volgens de wijnwetgeving. Een rigoureuze groene oogst in het begin van het seizoen leidde tot lage rendementen (22-28hl/ha voor de Villages, 19-25hl/ha voor de Premiers Crus, 13-20hl/ha Grands Crus). Dit vraagt ontzettend veel mankracht. In 2018 had Arnoux-Lachaux 18 full-time mensen in dienst in de wijngaarden, ongeveer drie keer zo veel dan gebruikelijk. Charles startte op 3 september met de oogst, eerst in Vosne-Romanée, op exact dezelfde dag als Bizot en Leroy, toevallig ook wijnmakers die niet snoeien. Door deze manier van werken is het fruit sneller fenolisch rijp, waardoor er vroeger kan geoogst worden. Dit is belangrijk om gematigde alcoholniveau's te behouden. In 2018 is het hoogste alcoholpercentage 13,2% en al de rest schommelt tussen 12,5% en 13%. Er werd voor elke cuvée 100% met volledige trossen gewerkt. Enkel natuurlijke gisten werden gebruikt zonder toevoeging van sulfieten. Het percentage aan nieuw hout werd verder afgebouwd tot max. 30% voor de Grands Crus. De vinificatie verliep bijzonder snel, gemiddeld 11 dagen tussen oogst en persing.

Het resultaat zijn ragfijne wijnen met ontzettend veel elegantie en fraîcheur. 2018 was een solair jaar en bij diverse wijnboeren hebben we crus geproefd die op het randje van overrijp waren, waardoor de wijnen typiciteit en definitie misten. Niets van dit alles bij Arnoux-Lachaux. Dit zijn van de meest verfijnde wijnen die we afgelopen jaar mochten proeven in Bourgogne.

Ondanks de kleine producties hebben we toch bijzonder mooie allocaties ontvangen voor België. We lanceren de wijnen nu in primeur en de levering zal in september-oktober plaatsvinden. Mis deze unieke wijnen niet!

 

Aanbod Primeur Arnoux-Lachaux 2018