Salon

Hoewel Eugène Aimé Salon in 1867 in de champagnestreek geboren wordt, ziet het er aanvankelijk niet naar uit dat hij in het vak zal stappen. Hij wordt leraar, maar vindt daar geen voldoening. Hij wordt bonthandelaar, en dat geeft hem de kans om elke dag in Parijs bij Maxim's te dineren. Hij vindt er echter geen champagne die aan zijn smaak beantwoordt.

De bonthandel heeft hem geen windeieren gelegd en hij besluit om zelf wijn te verbouwen. Zijn bedoeling is om vanaf het begin een mythische wijn te maken: één jaargang, één perceel, één cru en één druif uit één dorp, met name Mesnil-sur-Oger.

De druiven voor de champagne zijn afkomstig van 'Le jardin de Salon', een wijngaard van een hectare en van negentien andere percelen in Mesnil-sur-Oger, allemaal minutieus geselecteerd door Eugène Aimé Salon himself. Hij bewaart zijn wijnen minstens tien jaar op latten in de kelder.

In 1911 produceert hij zijn eerste millésimé van de jaargang 1905. De champagne is enkel bedoeld voor vrienden en het restaurant Maxim's in Parijs.

In de 20ste eeuw werden er slechts 37 millésimés gemaakt, hetgeen zeer ongebruikelijk is. In de 21ste eeuw zijn er vijf millésimés gemaakt, nl 2002, 2004, 2006, 2007 en de nu al legendarische 2008.

Wanneer Aimé Salon overlijdt in 1943 wordt hij door zijn achterneef opgevolgd. Het huis blijft tot 1963 een familiaal karakter behouden.

In 1988 neemt de groep Laurent-Perrier het huis Salon en diens naburige specialist in chardonnay, het huis Delamotte, over. Vandaag de dag wordt deze groep geleid door Didier Depond en Michel Fauconnet, chef de cave en productiedirecteur van Laurent-Perrier.

Ontdek de wijnen van Salon en Delamotte

www.salondelamotte.com