Salon Le Mesnil

Hoewel Eugène Aimé Salon in 1867 in de champagnestreek geboren wordt, ziet het er aanvankelijk niet naar uit dat hij in het vak zal stappen. Hij wordt leraar, maar vindt daar geen voldoening. Hij wordt bonthandelaar, en dat geeft hem de kans om elke dag in Parijs bij Maxim's te dineren. Hij vindt er echter geen champagne die aan zijn smaak beantwoordt.

De bonthandel heeft hem geen windeieren gelegd en hij besluit om zelf wijn te verbouwen. Zijn bedoeling is om vanaf het begin een mythische wijn te maken: één jaargang, één perceel, één cru en één druif uit één dorp, met name Mesnil-sur-Oger.

De druiven voor de champagne zijn afkomstig van 'Le jardin de Salon', een wijngaard van een hectare en van negentien andere percelen in Mesnil-sur-Oger, allemaal minutieus geselecteerd door Eugène Aimé Salon himself. Hij bewaart zijn wijnen minstens tien jaar op latten in de kelder.

In 1911 produceert hij zijn eerste millésimé van de jaargang 1905. De champagne is enkel bedoeld voor vrienden en het restaurant Maxim's in Parijs.

Wanneer Aimé Salon overlijdt in 1943 wordt hij door zijn achterneef opgevolgd. Het huis blijft tot 1963 een familiaal karakter behouden.

In 1988 neemt de groep Laurent-Perrier het huis Salon en diens naburige specialist in chardonnay, het huis Delamotte, over. Vandaag de dag wordt deze groep geleid door Didier Depond en Michel Fauconnet, chef de cave en productiedirecteur van Laurent-Perrier.

In de 20ste eeuw werden er slechts 37 millésimés gemaakt, hetgeen zeer ongebruikelijk is. In de 21ste eeuw zijn er zeven millésimés gemaakt, nl 2002, 2004, 2006, 2007, de nu al legendarische 2008, 2012 en de recentste 2013.

Champagne Salon 2013, een brutale schoonheid 

Bij elke editie van de Champagne Salon hoort een slagzin. Dit jaar heeft men gekozen voor “l'insolente beauté”  ofwel “brutale schoonheid”.

De Salon 2013, pas de 44ste editie in de 120-jarige geschiedenis van het Maison, toont zich als een Griekse god met een gebeiteld profiel en perfect gebeeldhouwde ledematen, klaar om onze harten en smaakpapillen te veroveren. Salon wordt op vele manieren gedefinieerd door zijn bijzondere eigenheid: in zijn creatie als de champagne van één man (Aimé Salon), van één enkel terroir (de Côte des Blancs), van één enkele cru (Le Mesnil-sur-Oger), van één enkele druivensoort (Chardonnay) en van één enkel oogstjaar. Deze 2013 onderscheidt zich door zijn buitengewone gestalte, die hem voor altijd zal onderscheiden. Tien jaar rijping was er nodig voor deze Proteus om zijn indrukwekkende lichaamsbouw en brutale schoonheid te ontwikkelen.

Vinous media : 99/100 

Ontdek hier de Salon Le Mesnil 2013   

www.salondelamotte.com

Bekijk ook zeker de wijnen van Delamotte