Lucien Le Moine

Het verhaal achter dit wijnhuis kan op zijn minst opmerkelijk genoemd worden. De Libanees Mounir Saouma leerde wijn maken in Israël, waar zijn oom monnik is. Na daar 6 jaar gewerkt te hebben, vertrok hij naar de Universiteit van Montpellier om daar zijn vaardigheden te vervolmaken. In 1999 besloot hij om samen met zijn Israëlische vriendin een eigen bedrijf te beginnen, waarvan de naam snel gevonden was. Het Franse equivalent voor Mounir is Lucien en Le Moine verwijst naar de tijd dat hij in het klooster werkte.

Lucien Le Moine produceert uitsluitend Grand Cru's en Premier Cru's uit de Côte d'Or en werkt zeer kleinschalig met een maximum productie van 100 vaten (30.000 flessen). Ze trachten de mooiste Cru's uit ieder dorp te produceren en de selectie bij de boeren wordt jaarlijks opnieuw bepaald. Mounir is een van de weinigen in Bourgogne die zo’n enorme terroir kennis heeft dat hij perfect weet welke stukken hij wil in elk jaar.

Alle wijnen rijpen zijn vaten, omdat volgens Mounir zijn eigen vaten geen negatieve invloed hebben op het fruit en de finesse van de wijn. Vervolgens batonneert hij alle vaten, zelfs de rode wijn, wat zeer ongebruikelijk is. Het bottelen gebeurt volledig handmatig onder valdruk en er wordt niet geklaard en gefilterd.

Ontdek de wijnen van Lucien Le Moine in Bourgone en in Châteauneuf-du-Pape

http://www.lucienlemoine.com/