Krug Grand Cuvée Edition 168ième

Ondertussen zijn we bijna twee jaar een trotse Krug Embassy in België en we blijven grote fan van dit prestigieuze domein.

Krug maakt deel uit van de groep LVMH, maar Olivier Krug is nog steeds nauw betrokken bij de dagdagelijkse leiding. Qua schaal is het Champagnehuis klein gebleven. Het maken van Krug Champagnes is een kunst. Het huis handhaaft zijn expertise en onevenaarbare kwaliteit door te kiezen voor een gelimiteerd aantal flessen productie. Krug’s bijna obsessieve oog voor detail is het belangrijkste kenmerk van hun meesterschap. Het is gebaseerd op drie principes. Ten eerst is de individuele selectie van percelen en het zorgvuldig opvolgen van elke afzonderlijke wijn primordiaal. Ten tweede hanteert men de kunst van het blenden en creëren van Champagnes door Chef de Caves Julie Cavil en een select proefcomité. Ten derde vertrekt men bij Krug van een essentiële langdurige rijping die geen gelijke kent. Dit is wereldklasse!

De jaarlijkse productie van Krug is in Champagne-normen minuscuul. Van de topcuvées worden slechts enkele duizenden flessen gemaakt en je moet het eigenlijk ‘verdienen’ om ze te mogen aankopen. De speciale crus moeten steeds aangevraagd worden bij Maison Krug en zij bepalen de eventuele (persoonlijke) allocaties.

Krug Grande Cuvée is geboren uit de droom van één man, Joseph Krug, om de allerbeste Champagne te maken die hij kon bieden, elk jaar, ongeacht de jaarlijkse klimaatschommelingen. Elk jaar eert het Maison Krug deze droom met een nieuwe editie van Krug Grande Cuvée: de meest genereuze expressie van Champagne. Vandaag lanceren we de Krug Grand Cuvée Edition 168ième.

Deze Edition 168ième werd samengesteld rond de oogst van 2012, een prachtig jaar met een lage opbrengst als gevolg van de vele meteorologische gebeurtenissen die de regio heeft doorstaan. Vorst, regen, stormen en hagel hebben de wijngaarden van de Champagne in de winter en het voorjaar van 2012 getroffen, gevolgd door het droogste rijpingsseizoen sinds 1974, wat resulteerde in 20% minder druiven. Om deze laatste creatie te realiseren werden de wijnen van het oogstjaar uit zorgvuldig geselecteerde percelen gemengd met reservewijnen uit 10 andere jaren. De zorgvuldige aandacht voor de wijnstokken en het unieke respect van Krug voor het individuele karakter van elk perceel zorgen ervoor dat deze Edition opnieuw een unieke expressie weergeeft. De reservewijnen uit de uitgebreide bibliotheek van het huis zijn goed voor 42% van de uiteindelijke blend, waardoor de complexiteit, breedte en de rondheid in deze Grand Cuvée boekdelen spreekt.

De jongste jaargang in deze blend is uiteraard 2012, een topjaar in Champagne tout court. De oudste wijn in de Edition 168ième komt uit het gevleugelde wijnjaar 1996. De samenstelling bestaat voor 52% uit Pinot Noir, 35% Chardonnay en 13% Pinot Meunier. 

Ontdek hier de Grand Cuvée Edition 168ième