Château Lafleur

De geschiedenis van Château Lafleur gaat terug tot in 1872. Gelegen in de nabijheid van Château Pétrus, deelt dit kleine landgoed de geschiedenis met het landgoed aan de overkant van de weg, Château Le Gay. Beide wijndomeinen maakten deel uit van het landgoed Le Manoir de Gay in het midden van de 18e eeuw, vooraleer ze werden gekocht door Henri Greloud en verdeeld onder zijn zonen in twee eigendommen. Het gedeelte Château Lafleur werd uiteindelijk geërfd door André Robin, die was getrouwd met Gabrielle Greloud, de kleindochter van Henri. Hij gaf Lafleur zijn persoonlijke motto mee: “Qualité passe quantité”, kwaliteit overtreft kwantiteit.

In 1946 erfden zijn dochters Marie en Thérèse Robin, zowel Lafleur als Le Gay, en runden beide landgoederen bijna 40 jaar lang. De introverte zussen waren naar verluidt niet geïnteresseerd in de groeiende faam van Lafleur en bleven liever in de schaduw van Château Pétrus. In 1985, na het overlijden van Thérèse Robin, maakten Jacques en Sylvie Guinaudeau, de achter- achterkleinkinderen van Henri Greloud afspraken om Château Lafleur te leasen van Marie Robin, de overlevende zus. Zij begonnen Château Lafleur in zijn oude glorie te herstellen, te beginnen met het vervangen van ontbrekende wijnstokken.

De daaropvolgende 15 jaar verbeterden zij het imago van Château Lafleur als een Pomerol-domein dat evenwicht, terughoudendheid en een werkelijk unieke expressie van Pomerol uitstraalt. Jacques Guinaudeau behield de unieke aanplant op Château Lafleur van 50% Bouchet, een zeldzame oude variëteit van Cabernet Franc typische voor de rechteroever van Bordeaux, en 50% Merlot.

De volgende stap voor de nieuwe eigenaars was het creëren van een andere wijn, die geen tweede wijn zou zijn. Dit gaf geboorte aan Les Pensées de Lafleur. Les Pensées wordt beschouwd als een andere interpretatie van de Lafleur wijngaard. De reden hiervoor is dat de druiven voor deze wijn altijd afkomstig zijn van ander soort terroir binnen deze wijngaard dan diegene die ze gebruiken voor Lafleur.

De wijn wordt niet gemaakt van gedeclasseerde percelen of uitsluitend van jonge wijnstokken. De druiven voor Les Pensées komen altijd van dezelfde 0,7 hectare wijnstokken in een perceel dat de vorm heeft van een diagonale lijn die dwars door het grootste deel van de Lafleur wijngaarden loopt.

De familie Guinaudeau beschouwt dit als hun meest Pomerol-achtige cru vanwege de meer karakteristieke bodem, die het met de meeste gereputeerde producenten van het Pomerol-plateau deelt. Ook al is de assemblage eerder atypisch voor de appellatie.

Marie Robin overleed in 2001. De Guinaudeau's slaagden erin de resterende aandelen van Château Lafleur te verwerven. Later dat jaar voegden hun zoon Baptiste en zijn vrouw Julie zich bij hen op Château Lafleur. Sinds die tijd zijn de wijnen van Lafleur alleen maar beter en beter geworden.

In 2018 voltooiden ze de eerste modernisering in jaren op Château Lafleur. De renovatie creëerde een nieuwe ontvangstruimte voor de druiven en zorgde tevens voor een betere werkatmosfeer voor het voltallige team van Lafleur. De klassieke, Franse boerderij bleef echter onaangetast.

Ontdek hier de wijnen van Château Lafleur

https://www.chateaulafleur.fr