Domaine des Cadoles

Paul Labruyère, jonge Champenois, was op zoek naar de ideale terroir. Na een zoektocht van twee jaar heeft hij een parel van een topdomein, Domaine des Cadoles, in Odenas gevonden met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in 1852. Odenas staat gelijk aan grootse terroir want heel het dorp is geklasseerd als cru. Paul heeft een duidelijke visie van wat hij wil doen: waken over de kwaliteit door niet te groot te worden. Tien hectare is zijn doel. Momenteel beschikt Paul over 5 hectare.

Bij ons eerste bezoek waren we onmiddellijk verkocht. We verlieten Côte-de-Nuîts en Côte-de-Beaune, reden langs de Chalonnais en de Maconnais en het zanderige noorden van de Beaujolais-regio. Die noordelijke Beaujolais levert snel drinkklare wijnen van een soepele, lichtere aard. De schoonheid zit hem in de rollende glooiende heuvels, de rode gronden van de roze graniet, de bush vines en het uitgestrekt zicht op de Mont Blanc. “Kunnen we de Mont Blanc zien dan zal het regenen”, vertelt Paul ons.

We worden verwelkomd in een karaktervolle chai, zeg maar wijnmakerij, gelagerd door de jaren heen, een van de oudste huizen van het dorp die vroeger dienst deed als een polyculturele boerderij met een graanschuur op zolder. Deze ruimte wil Paul ombouwen tot een gastenverblijf. Op de gelijkvloers bevindt zich de vinificatieruimte met betonnen cuves. Een verdieping lager kruipen we de charmante kelder in.

Paul start zijn wijnen op door een pied de cuve met autochtone gistcellen. In de recente droge jaren startte de gisting onmiddellijk op. De wijngaard is in conversie tot bio-wijngaard, al is dit geen doel op zich. Paul wil vooral lekkere, karakteristieke wijnen maken met respect voor de natuur. Na de vinificatie krijgen de wijnen een vatlagering. Dit om de wijnen te doen ademen niet om ze te markeren door een houtkarakter. Het geheim ligt hem in de wijngaarden.

Domaine de Cadoles heeft tot op vandaag drie verschillende wijnen. Brouilly La Folie, Brouilly La Roche en Régnie. 

Ontdek hier de wijnen van Domaines des Cadoles

https://www.domaine-des-cadoles.com