Charles Lachaux

Naast het reeds bestaande familiedomein Domaine Arnoux-Lachaux waar Charles sinds 2012 verantwoordelijk is voor vinificatie en sinds 2013 ook de wijngaarden onder zijn hoede heeft gekregen, heeft Charles de tijd en passie gevonden om zijn eigen ding te doen onder zijn eigen naam. Hij heeft alvast zijn start niet gemist. De wijnen zijn impressionant!

Het project onder eigen naam Charles Lachaux (négoce) is gestart vanwege een plot Aligoté in eigendom. Het is geen geheim dat Aligoté in het algemeen al langer minder interessant is vanuit commercieel oogpunt en daarom werd er lange tijd beslist om te druiven te verkopen. Na de Aligoté van domaine d'Auvenay verschillende keren te hebben geproefd, dacht Charles dat het tijd was om te bekijken wat hij met oude stokken Aligoté uit Vosne-Romanée kon bereiken. Hij besloot de aanpak in de wijngaard grondig te veranderen (niet snoeien, kleine opbrengsten ...) om druiven van hoge kwaliteit te bekomen. Dit is hoe het verhaal achter négoce Charles Lachaux is gestart.

Het verschil zit er hem in het feit dat Charles druiven probeert te kopen van gepassioneerde wijnmakers, die anders dan normaal worden gecultiveerd en die een bepaalde wijnbouw toepassen die dicht bij de filosofie van zijn domein staat. Charles geeft de voorkeur aan de manier van werken van de wijnmakers van wie hij de druiven aankoopt, dan wel aan de appellatie. Respect voor plant, bodem en natuur staan telkens centraal.

De wijnen van Charles Lachaux, alsook de wijnen van het familiale domein Arnoux-Lachaux, zijn het afgelopen jaar erg speculatief geworden op secundaire markten en de veilingprijzen gingen door het dak. Dit heeft Charles aangezet om concrete actie te ondernemen.

Distributie vanaf oogstjaar 2021

Op vraag van het domein zelf zullen de wijnen van zijn eigen project in de toekomst uitsluitend nog aan horeca worden aangeboden. Voor de selectie vertrouwt Charles hierbij op zijn netwerk van trouwe invoerders. Charles wil hiermee bereiken dat zijn wijnen effectief worden geconsumeerd in de juiste setting én door de juiste eindconsument. Zijn wijnen dienen te worden aangeboden aan een correcte prijs, lees een prijs die beduidend lager ligt dan deze op de ‘grijze’ markt. Dat is voor hem de ultieme drijfveer.

U kan de integrale communicatie van Charles hier nalezen.

Hierna kan u de lijst van de geselecteerde horeca zaken terugvinden die de wijnen van Charles Lachaux aanbieden :

- Zilte***, Antwerpen

- Boury***, Roeselare

- The Jane**, Antwerpen

- L'Air du Temps**, Éghezée

- Bartholomeus**, Heist

- Hof Van Cleve**, Kruisem

- Slagmolen**, Opglabbeek

- Sir Kwinten**, Lennik

- Oak*, Gent

- Melchior*, Tienen

- Alter*, Tongeren

- Vin d'Où - Antwerpen

- Bachtekerke, Bachte-Maria-Leerne

- Bachtecafé, Bachte-Maria-Leerne

- La Botte, Genk

- Bistro 't Verschil, Gits

- Restaurant Otoro, Hasselt

- Imprévu, Houthalen-Helchteren

- Convento, Leuven

 - Brabohoeve, Schilde

- d'Oude Schuur, Sint-Martens-Latem

- Terminus, Watou

Ontdek de wijnen van Charles Lachaux

meer info via https://www.charleslachaux.com/